Oostzaan is een gemeente die dicht bij haar inwoners, ondernemers en verenigingen staat, met een krachtig en slagvaardig bestuur. De gemeente is de eerste overheid en deze nabijheid is van groot belang. Wij hebben oog en oor voor de behoeften binnen de gemeente.
Bestuur en organisatie staan midden in de samenleving en zorgen in samenspraak met inwoners, bedrijven en instellingen op verantwoorde, doortastende en duurzame wijze voor een toekomst met goede dienstverlening en voorzieningen die aansluiten op de behoeften in de gemeente. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is een professioneel, krachtig, betrokken en nabij gemeentebestuur en ambtelijke organisatie. Wij stellen ons open op, waarbij de lijnen tussen bestuur en samenleving kort zijn. Participatie is belangrijk om maatschappelijke opgaves adequaat aan te pakken.
Zowel de raad, het college en de ambtelijke organisatie spannen zich in voor (regionale) samenwerkingsvormen die eraan bijdragen dat we onze inwoners efficiënt en doelmatig kunnen bedienen. We zijn een betrouwbare partner in diverse samenwerkingsorganisaties, met een eigen inbreng die staat voor wat de gemeente nodig heeft en kan bieden.
We staan voor overzichtelijke en transparante besluitvorming, helder taalgebruik en toegankelijkheid voor diverse doelgroepen. Om bestuurlijk slagvaardig te zijn en te blijven, moeten wij kunnen rekenen op een effectieve en efficiënte ambtelijke organisatie. Daarnaast is een goede afstemming met onze verbonden partijen vereist om onze doelen te bereiken.
De kwetsbaarheid van kleine gemeenten is de afgelopen jaren toegenomen. Enerzijds wordt dat veroorzaakt doordat er steeds meer taken door het rijk bij gemeenten worden neergelegd. Te vaak zonder voldoende middelen. Anderzijds hebben wij te maken met een overspannen arbeidsmarkt en het steeds complexer worden van de maatschappij om ons heen. Dat maakt het aanbieden van adequate dienstverlening aan inwoners en ondernemers steeds moeilijker. Dat geldt zeker ook voor het realiseren van grote maatschappelijke opgaven. Allemaal redenen waarom we enkele jaren geleden gestart zijn met het proces ‘Bestuurlijke toekomst Oostzaan’.
Op het moment van maken van deze begroting, zitten wij nog midden in dit proces. Dat betekent onder andere dat de opdracht van de gemeenteraad om gesprekken te voeren met Amsterdam, Zaanstad, Wormerland en Landsmeer worden voorbereid. De planning gaat nog steeds uit van definitieve besluitvorming in november 2024. De raad voert op dit moment gesprekken met de raden van Wormerland en Landsmeer. Gesprekken om te bekijken of een samenwerkingsmodel in de vorm van de zogenaamde ‘groen landelijke variant’ een gezamenlijke optie kan zijn. De raad heeft uitgesproken dat, wanneer het nodig is om deze variant mogelijk te maken, definitieve besluitvorming over de bestuurlijke toekomst van Oostzaan enkele maanden opgeschoven kan worden.
We voeren verantwoord financieel beleid. Wij anticiperen op veranderingen die plaatsvinden in de financiële verhoudingen met het rijk en maken ons in de diverse belangenorganisaties sterk voor de positie van (kleine) gemeenten. De huidige onzekerheden benadrukken het belang om een evenwichtig risicomanagement te voeren. De omgeving verandert continu en wordt steeds complexer. We zoeken hierbij een gezonde balans tussen risico’s afwegen en ondernemend zijn.