Het zoekgebied uit de RES voor zonnepanelen langs de A8 is opgenomen in het programma OER (Opwekking van Energie op Rijksgrond). Het OER-traject voor de A8 is in Q3 2023 van start gegaan. Tijdens de ‘voorverkenning’ is de scope van het project bepaald en is er een plan van aanpak opgesteld. In april 2024 is door de betrokken partijen een intentieovereenkomst ondertekend en is de ‘verkenning’ gestart. In deze fase verkennen we nader hoe invulling kan worden gegeven aan het zoekgebied voor zonne-energie langs de A8. In 2025 volgt de volgende fase: de planvorming.

In regionaal verband werken we aan een aanpak om het realiseren van zonnepanelen op schooldaken te versnellen. Hiertoe willen we met enkele schoolbesturen een intentieovereenkomst afsluiten. Voor deze aanpak worden de voor Zaanstreek-Waterland beschikbare RES-middelen ingezet. De start van het project staat gepland voor eind 2024 en de uitvoering zal hoofdzakelijk in 2025 plaatsvinden. Dit project en IHP voor de gemeente Oostzaan - waarin verduurzaming ook nadrukkelijk wordt meegenomen – worden op elkaar afgestemd.

De gemeenten in Zaanstreek-Waterland werken aan een beleidskader voor kleine windturbines. Begin 2024 is het concept-beleidskader opgeleverd door het bureau TAUW. In 2024 worden in Zaanstreek-Waterland informatiebijeenkomsten georganiseerd en worden resultaten verwacht van ecologisch onderzoek in de provincie Groningen. Eind 2024/begin 2025 volgt besluitvorming.

In 2023 is in Zaanstreek Waterland een participatief haalbaarheidsonderzoek m.b.t. de grootschalige opwek van zonne-energie boven parkeerplaatsen uitgevoerd. Op basis van de verkenning van de technische en financiële haalbaarheid werden enkele locaties in Oostzaan als kansrijk beoordeeld, waaronder de parkeerplaats Twiske Poort. We zullen de mogelijkheden voor een solar carport op deze locatie verder in kaart brengen.