P2 3.1.1 Meewerken aan de energietransitie

Meewerken aan energietransitie op de schaalgrootte van Oostzaan:
- We werken in de deelregio Zaanstreek-Waterland aan de grootschalige opwek van hernieuwbare elektriciteit binnen de Regionale Energiestrategie Noord-Holland Zuid. We zetten hierbij in op zonne-energie op grote daken, parkeerplaatsen, uit te geven gronden op bedrijventerreinen en geluidsschermen langs de A10. Ook blijven we in regionaal verband samenwerken om bovengemeentelijke warmtebronnen (zoals bijvoorbeeld aqua- of geothermie) te onderzoeken.
- We stimuleren onze inwoners hun woning te verduurzamen, onder meer door het organiseren van een collectieve inkoopactie voor zonnepanelen en de jaarlijkse duurzame openhuizenroute.
- De gemeente neemt een informerende en stimulerende positie in op het gebied van de warmtetransitie. Op lokaal niveau worden als vervolg op de TVW een of meerdere sporen uitgevoerd. Zo starten we met een gemeentebrede isolatie-aanpak en wordt er verder onderzoek gedaan naar duurzame bronnen die collectief in te zetten zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor onderzoek naar de mogelijkheden voor aquathermie bij bedrijventerreinen.
Kwaliteit
Tijd
Toelichting
RES
- De RES 1.0 is vastgesteld, inclusief de Regionale Structuur Warmte (RSW), en het college heeft ingestemd met het uitvoeringsprogramma RES NHZ en de eerste RES Monitor.
- Zoals opgenomen in de RES is het streven om zoveel mogelijk zonnepanelen op grote daken te plaatsen. Tevens is er bij het Rijk een verzoek gedaan om de rijksweg A8 op te nemen in het programma Opwekking van Energie op Rijksgrond (OER). In dit programma zal vanaf 2023 gezamenlijk worden verkend hoe invulling kan worden gegeven aan het zoekgebied voor zonne-energie langs de A8.
- In september 2022 is in Zaanstreek-Waterland gestart met een participatief haalbaarheidsonderzoek m.b.t. grootschalige opwek van zonne-energie boven parkeerplaatsen. Hierin worden verschillende parkeerplaatsen in Oostzaan meegenomen, waaronder ‘Twiske Poort’. Na een eerste verkenning van de technische en financiële haalbaarheid, wordt in 2023 gestart met het stakeholderonderzoek.
- Tevens wordt er in regionaal verband een aanpak opgezet om het realiseren van zonnepanelen op schooldaken te versnellen. Hiervoor worden de voor Zaanstreek-Waterland beschikbare RES-middelen ingezet.
- Binnen alle gemeenten in Zaanstreek-Waterland wordt een verkenning uitgevoerd voor een beleidskader voor microturbines. Dit onderzoek gaat begin 2023 van start.
Verduurzaming intern
- Eind 2021 is er besloten om deel te nemen aan het ontzorgingsprogramma verduurzaming maatschappelijk vastgoed. Voor de daarvoor in aanmerking komende gemeentelijke gebouwen is onderzocht op welke manier ze (verder) te verduurzamen zijn. Eind oktober 2022 heeft de oplevering van het dashboard plaatsgevonden, met voor elk gebouw een advies voor het treffen van verduurzamingsmaatregelen. Dit dashboard zal als basis dienen voor de verdere verduurzaming van gemeentelijke gebouwen.