P5 2.2.1 Duurzame vormen van mobiliteit stimuleren

We stimuleren het gebruik van de bus, door fietsparkeerplaatsen aan te leggen bij de haltes. De haltes aan het Zuideinde zijn voorzien van fietsparkeerplaatsen ( voldoende fietsnietjes). Een halte die buiten het project Zuideinde viel wordt meegenomen in het project Kerkstraat. In de Kerkstraat worden de haltes, daar waar nodig voorzien van fietsnietjes bij de aanstaande herprofilering die einde dit jaar van start gaat. We bieden voldoende oplaadplekken voor elektrische auto’s. De openbare laadplekken binnen de gemeente Oostzaan worden vraagvolgend, op aanvraag van inwoners met een elektrische auto zonder mogelijkheid van het realiseren van oplaadgelegenheid op eigen terrein, aangelegd. Dit wordt gecoördineerd vanuit de MRA-E (Metropool Regio Amsterdam-Elektrisch). Door de VRA wordt er gekeken naar de bus routes in de regio, hierin heeft de wegbeheerder aangegeven dat het noordelijke deel van Oostzaan, Kerkbuurt, Noordeinde en de Haal geen busverbinding heeft. )
De VRA heeft in zijn corridorstudie Amsterdam – Hoorn de Stationsstraat en het fietspad richting Zaanstad (overdracht HHNK – Oostzaan) aangemerkt als fietsroute waar verbetering kan worden toegepast ten behoeve van de fietsmobiliteit. Momenteel wordt er onderzocht welke reële verbeteringen aan de fietsroute kunnen worden toegepast gezien de veenachtige ondergrond en het naast gelegen Oostzanerveld. De benodigde financiële middelen zijn hiervoor nog niet goed inzichtelijk. De verwachting is dat eerste kwartaal 2022 hierover meer bekend is.
Kwaliteit
Tijd
Toelichting
De bushaltes zijn aangepast op de Kerkstraat en Zuideinde en daarbij ook fietsparkeerplaatsen aangebracht.
De oplaadplekken voor elektrische auto’s worden aangebracht in samenspraak met de MRA-E.
De frequentie van het busverkeer is 4x per uur waarbij er in december een aanpassing heeft plaats gevonden, de R-net status is een N-net geworden. Deze aanpassing is gedaan door de grote stukken 30km/u op de route.
Het fietspad tussen Oostzaan (Stationstraat) en Zaandam is afgerond in 2022.
Vanuit de corridorstudie is de wens om de Stationsstraat in te richten als fietsstraat, deze optie moet nader worden onderzocht aangezien de Stationsstraat niet in de MIP zit.