P2 3.1.1 *2023* Meewerken aan de energietransitie
We werken mee aan energietransitie op de schaalgrootte van Oostzaan. Hierbij zetten we in op zonne-energie op grote daken en parkeerplaatsen, uit te geven gronden op bedrijventerreinen en geluidsschermen langs de A10. Ook blijven we in regionaal verband samenwerken om bovengemeentelijke warmtebronnen (zoals bijvoorbeeld aqua- of geothermie) te onderzoeken.
De gemeente neemt een informerende en stimulerende positie in op het gebied van de warmtetransitie.
Resultaat 2023
De RES 1.0 is vastgesteld, inclusief de Regionale Structuur Warmte (RSW). In 2023 heeft het college ingestemd met de uitgangspuntennotitie herijking RES: in 2024 zal de herijkte RES (RES 2.0) worden opgesteld.
De zoekgebieden uit de RES voor zonnepanelen langs de A8 en de A10 zijn opgenomen in het programma OER (Opwekking van Energie op Rijksgrond). Het OER-traject voor de A8 is in Q3 2023 van start gegaan. De eerste stap is dat met betrokken stakeholders wordt verkend hoe invulling kan worden gegeven aan het zoekgebied voor zonne-energie langs de A8. De start van het OER-traject voor de A10 staat gepland voor medio 2024.
In september 2022-2023 is in Zaanstreek-Waterland een participatief haalbaarheidsonderzoek m.b.t. grootschalige opwek van zonne-energie boven parkeerplaatsen uitgevoerd. Hierin zijn verschillende parkeerplaatsen in Oostzaan meegenomen. Op basis van de verkenning van de technische en financiële haalbaarheid zijn enkele locaties als kansrijk beoordeeld, met name de parkeerplaats bij hotel Van der Valk en parkeerplaats Twiske Poort. De mogelijkheden voor deze locaties worden verder onderzocht en er worden gesprekken gevoerd met stakeholders.
Zoals opgenomen in de RES is het streven om zoveel mogelijk zonnepanelen op grote daken te plaatsen. Om hier doelgerichter aan te werken is in Zaanstreek-Waterland gestart met het opzetten van een gezamenlijke uitvoeringsstrategie. De eerste stap is het in kaart brengen van de potentie en handelingsperspectieven in zogeheten ‘sprintsessies’ in Q3 en Q4 2023.
In 2023 is met ODIJmond een project gestart om eigenaren van grote daken te ondersteunen bij het realiseren van zonnepanelen op hun dak(en). Dit project is voortgezet met de focus op grote daken van vve’s.
In regionaal verband wordt een aanpak opgezet om het realiseren van zonnepanelen op schooldaken te versnellen. Hiervoor worden de voor Zaanstreek-Waterland beschikbare RES-middelen ingezet. Dit project zal worden afgestemd met het opstellen van het IHP voor de gemeente Oostzaan, waarin verduurzaming ook nadrukkelijk wordt meegenomen.
Binnen de gemeenten in Zaanstreek-Waterland is een verkenning uitgevoerd voor een beleidskader voor kleine windturbines. Het concept-beleidskader is in Q4 2023 opgeleverd. In 2024 volgen het participatie- en besluitvormingstraject.
Gemeente Oostzaan is aangesloten bij het ontzorgingsprogramma verduurzaming maatschappelijk vastgoed. Voor de daarvoor in aanmerking komende gemeentelijke gebouwen is onderzocht op welke manier ze te verduurzamen zijn. Eind oktober 2022 heeft de oplevering van het dashboard plaatsgevonden, met voor elk gebouw een advies voor het treffen van verduurzamingsmaatregelen. Daaruit voortvloeiend geeft Oostzaan de opdracht aan RHDHV om een integraal projectplan aan te maken voor de gebouwen De Greep en De Kunstgreep. Het streven is in april 2024 een DUMAVA-subsidieaanvraag voor beide gebouwen in te dienen.