P3 1.1.2 *2023* Het voortzetten van de ondersteuning van mantelzorgers
Ondersteunen door middel van respijtzorg o.a. door het voortzetten van een maatvoorziening in de vorm van de pilot Respijthuis en andere vormen van ondersteuning te stimuleren of te ontwikkelen. De rol van mantelzorgers is cruciaal in onze maatschappij. Mantelzorgers zorgen dat onze inwoners langer thuis kunnen blijven wonen en zijn daarmee een onmisbare schakel. Dit legt echter ook een grote druk op de mantelzorgers en er is kans op overbelasting. Een van de ondersteuningsmogelijkheden voor mantelzorgers is respijtzorg. Respijtzorg is de tijdelijke en volledige overname van zorg met als doel de mantelzorger een adempauze te gunnen. Begin 2022 hebben we in samenwerking met andere gemeenten in de regio een Respijthuis opgezet. In 2023 zullen we dit respijthuis integreren in de zorgketen – mits de evaluatie eind 2022 positief uitgevallen is. We willen 2023 benutten om te onderzoeken welke vormen van ondersteuning mantelzorgers nog meer ontlasten, met name denkend aan de groepen die het zwaar hebben, zoals mantelzorgers van mensen met dementie en/of psychische problematiek.
Resultaat 2023
Na een positieve evaluatie is inmiddels Respijtzorg in het Buitenhuis structureel georganiseerd. Respijtzorg betreft de mogelijkheid van hulpvragers om een aantal dagen en nachten te verblijven in het Buitenhuis ten einde (dreigend) overbelaste mantelzorgers te ontlasten. Met ingang van juni 2022 is dit uitgebreid met dagopvang. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld iemand met dementie overdag naar het Buitenhuis te brengen, zodat de mantelzorger in de tussentijd boodschappen kan doen.
Tegelijkertijd hebben wij gesprekken gehad met aanbieders in de regio en de uitvoering van zorg en welzijn over de belangrijkste knelpunten waar mantelzorgers van met name mensen met dementie (de meest acute doelgroep qua overbelaste mantelzorgers op dit moment) tegen aanlopen. Naar aanleiding van deze oriëntatieronde is besloten om twee belangrijke knelpunten aan te pakken.
- De behoefte aan lotgenotencontact.
- Het tekort aan speciale vrijwilligers voor mensen met dementie. De raad is in een separaat raadsbericht van 23 oktober 2023 geïnformeerd over een plan van aanpak hiertoe. Hierbij is ook het voornemen meegenomen worden om dementievriendelijke gemeente te worden.