We gaan de samenwerking versterken tussen de afdeling openbare orde en veiligheid, het sociaal team en het jeugdteam. Het voordeel van Oostzaan als kleine gemeente is een overkoepelende aanpak van het sociaal domein, de zorgketen en het veiligheidsdomein. Bij haperingen is snel het contact tussen betrokkenen waaronder de bestuurders gelegd. Het beoogde resultaat is het borgen van een sluitende keten met alle betrokken hulpverleners gericht op voorkomen van criminalisering (zie ook programma 3). Hierbij richten we ons op de preventie van jeugdoverlast en -criminaliteit. We zetten in op een methodische aanpak met alle partijen om zo vroeg mogelijk te interveniëren om overlast en criminaliteit te voorkomen of te doen stoppen. Deze aanpak zorgt voor minder inzet van zware middelen (bijvoorbeeld gebiedsverbod). 
Om samenwerking met alle betrokken hulpverleners te ondersteunen gaan we werken aan een stelsel van formele afspraken.

Resultaat 2023

Jeugdproblematiek is van alle tijden. Vanuit de handhavingskant ziet OOV steeds vaker jongere jeugd (denk aan de leeftijd rond 11-12 jaar om circa 23.00 uur). Vooral jeugdigen uit Amsterdam laten zich moeilijk aanspreken door de Boa en dat is een zorgelijke ontwikkeling. De inzet van de Boa-capaciteit naar de avonduren is verhoogd, om met name de jeugdoverlast rond het Kerkplein – hoek Korenaar te verminderen.
Er is veel inzet gepleegd op het bespreken van gedrag, maar ook op het aanspreken van gedrag. Regelmatig zijn ouders met hun kind(eren) op het gemeentehuis uitgenodigd om over niet-toelaatbaar gedrag te praten met de burgemeester. De afdeling OOV heeft een rol gehad in het totstandbrengen van het media lab om jongeren weerbaarder te maken tegen internetcriminaliteit.
Specifiek voor vuurwerkoverlast is er een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd voor jongeren en ouderen samen met Stichting Halt en Jongerenwerk. Ook zijn alle jongeren uit de jeugdgroepen benaderd in het kader van het verminderen van overlast door vuurwerk. Voor Oud & Nieuw zijn specifieke maatregelen getroffen, zoals o.a. het plaatsen van (extra) camera’s en verlichting.

De samenwerking met de ketenpartners verloopt goed. OOV ziet graag dat jongeren een jongerenplek krijgen zodat ze een plek hebben om onder elkaar te zijn. Dit project valt onder het Sociaal Domein en OOV ondersteunt het Sociaal Domein hierbij. Wel is het sluitend krijgen van de keten m.b.t. jeugd een weerbarstige materie. Dit zit voor een groot gedeelte in de SKJ-registratie. Deze registratie weerhoudt hulpverleners uit het jeugdteam om snel en adequaat informatie te delen.

Kwaliteit

O

Tijd

G